
HemşireAna Takip Et
Yazarı kendi sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz...

GEBELİKTE DİŞ SAĞLIĞI .
.
Gebelikte , hormonal değişimlerin de etkisiyle ağız - diş sağlığı olumsuz etkilenebilmektedir. Tükrük salgısının yapısı değişmektedir . Erken gebelik dönemlerinden itibaren bazı anne adayları sürekli bir metalik tat hissi duyabilir . Tükrük salgısının yapısı kadar miktarı da etkilenir. Ayrıca diş etlerinin büyümesi de gebelikte bazı anne adaylarının karşılaştığı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır . .
Ağız ve Diş sağlığı her dönemde önemlidir . Ancak anne adayları özellikle diş çürüklerine , diş eti kanamalarına daha yatkındır . Gebelikte diş sağlığının korunması için, anne adayının öncelikle beslenmesine çok özen göstermesi, A, C, D vitaminlerinin yanı sıra, kalsiyum ve fosfordan zengin gıdalarla beslenmesi gerekir.Annenin dengeli beslenmesi hem kendi diş sağlığı için, hem de ağız ve diş gelişimi anne karnında başlayan bebeğin sağlığı için oldukça büyük önem arz eder..
.
Gebelikte diş çürümesinin nedenleri şunlardır;
.
. Gebelikte tatlıya olanistek dolayısıyla şekerli gıdaların aşırı tüketimi ve sonrasında diş fırçalamanın ihmal edilmesi,– Gebeliğin ilk aylarında meydana gelen kusmaların sonrasında ağız bakımına özen gösterilmemesi,– Östorojen,progertron gibi gebelik hormonlarının etkisiyle sık sık dişeti kanaması ile karşı karşıya kalan anne adayının dişlerini fırçalamaktan kaçınması,
.
.Hamilelikte diş tedavisi için en uygun zaman, gebeliğin 4., 5. ve 6. aylarıdır..
.
.Gebelikte Diş Tedavisinde Anestezi Yapılabilir mi?
Diş tedavisinde kullanılan lokal anesteziklerin, gebelikte kullanılmasına dair üretici firma tarafından bir uyarı bulunmayanların hamilelikte diş tedavisi sırasında kullanımında bir sakınca bulunmaz.
.
.
.