
HemşireAna Takip Et
Yazarı kendi sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz...

BEBEKLERDE AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALI ? .
.
.
. Sağlıklı bebekte ek gıdaya geçilene kadar ağız bakımına gerek yoktur . Emzirme öncesi meme ucunun kaynamış ılık suyla temizlenmesi yeterlidir . Bebek emzik veya biberon kullanıyorsa mutlaka kaynatılmalıdır.
.
Ağız florası doğumdan yaklaşık 4 - 12 saat sonra oluşur . Flora dişler çıkmadan önce ve dişler çıktıktan sonra değişkenlik gösterir . Bebek 6 - 8 aylıkken yani ilk dişleri ağzında görülmeye başladığında ağız florası da değişeceğinden ağız bakımı önem kazanır . El gıdaya geçildikten sonra sabah kahvaltı sonrası ve akşam yatmadan önce , dişlerin çiğneme yüzeyleri temizbir tülbent ya da gazlı bez ıslatılarak silinmelidir . Ayrıca her beslenmenin ardından su içirilmesi ağız temizliğine katkı sağlar . Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka dişlerinin çıkmasından sonra başlanması uygundur .
.
Yaşamın ilk yıllarında , diş fırçalama icin bir teknik uygulatmak zordur . Ancak önemli olan , bu yaşlarda çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır . Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzeylerini fırçalarlar . Çürük oluşumunu engellemek icin dişlerin ara yüzeylerini çok iyi temizlemek gerekir . Bu nedenle çocuk dişlerini fircaladiktan sonra aileler çocuğun dişlerini kontrol etmelidir . .
.
Çocuk icin ideal diş fırçası , ağız büyüklüğüne uygun , yumuşak ve naylon kıllardan üretilmiş olmalıdır . Sert fırçalar dişleri aşındıracağı için kullanılmamalıdır . Fırçanın kılları aşınır aşınmaz ( ortalama 3 - 6 ay ) mutlaka değiştirilmelidir . Diş macunu kullanımına ise 2 yaşından sonra başlanılmalıdır . Bebeklik döneminde ve 2 yaşına kadar olan çocuklarda diş macunu kullanımı önerilmez. Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce , sadece iki dakikalık etkili fırçalama işlemi çocuk icin yeterlidir . .
.
. Sorularınızı bu postun altına sorabilirsiniz👈.